Откриване парк „Възраждане“

       На 17.04.2016 г. официално бе открит за посетители най-новият парк „Възраждане“ в гр. София. Сред първите посетители и официални гости бяха Министър-председателя на Република България – г-н Бойко Борисов, кметът на гр. София – г-жа Йорданка Фандъкова, кметът на район Възраждане – г-жа Савина Савова, Изпълнителният директор на „Софийски имоти “ ЕАД – г-н Анастас Тодоров, Председателя на Съвета на директорите на „Софийски имоти„ ЕАД – г-жа Полина Витанова и Зам.-председателя на Съвета на директорите г-н Добромир Бориславов, представители на Столичния общински съвет и кметове на райони.

DSC_4339

DSC_4355

 

 

 

 

DSC_4285

IMG_9586

 

 

 

 

 

 

 

DSC_3985

IMG_9592

 

 

 

 

 

 

 

        Парк “Възраждане“ е разположен върху терен, собственост на общинското дружество „Софийски имоти” ЕАД, с обща площ от 52 декара.
         Проектът е реализиран с финансови средства на „Софийски имоти“ ЕАД, като част от тях са получени чрез кредит от „Фонд за устойчиво градско развитие на София” ЕАД /ФУГРС/ по линия на инициатива JESSICA.
При реализацията на проекта, освен че се запазиха част от съществуващата едроразмерна растителност, се засадиха и много нови и разнообразни декоративни дървета и храсти. Новоизградената паркова инфраструктура включва озеленяването и поливната система за цялата територия, но и много паркови атракции, от които циркова арена, детска площадка, велоалеи, амфитеатър. В детската площадка са оформени две зони за игра, подходящи за деца от 0 до 3 г. и от 3 до 12 г., като част от съоръженията са подходящи и за деца с двигателни увреждания. Настилките от каучук и унипавета позволяват достъпа на ползватели, придижващи се с инвалидни колички и други помощни средства. Амфитеатърът играе ролята на точка за наблюдение на целия парк и е с капацитет от 90 посетители. Изградена е и модерна, самопочистваща се тоалетна. Обектът разполага с два паркинга, с възможност за паркиране на повече от 150 автомобила.
    Едно от най-атрактивните съоръжения на парк “Възраждане“ e така нареченият интерактивен „сух“ фонтан с динамично управление на водните струи, които извират директно от настилката и изчезват под нея по специално изградени за целта фини улеи. Във фонтана е вградено LED (диодно) осветление с 24 броя дюзи, които са разположени в приблизително триъгълна форма, следваща кунтура на водния ефект, които от своя страна са естествено продължение на алейната мрежа. Екранът е с височина 4 м. и ширина 7 м. и предоставя възможността да се прожектират и мултимедийни клипове – звук и светлина.
Композицията на парка благоприятства провеждането на различни културни мероприятия, спортни празници, организиране на атракционни събития като панаири, младежки програми, концерти, пиеси и др.
         Благодарение на реализацията на проекта, жителите и гостите на район „Възраждане“ и на столицата разполагат с една благоприятна и облагородена градска зона за отдих и развлечения.

DSC_3554DSC_3564IMG_2388

IMG_2389DSC_3539

 

 

 

DSC_3545